Olen jouluihminen. Rakastan joululauluja, mausteiden tuoksua, lunta, paketointia, glögiä ja villasukkia. Siksipä ostinkin ensimmäisen piparitaikinan kaupasta jo marraskuun alussa ja leivoin piparkakkuja jo silloin. Valmistaikina oli kuitenkin suuri pettymys. Kotiin ei levinnyt perinteinen joulun tuoksu, piparit jäivät vaaleiksi eivätkä ne oikein edes maistuneet miltään. Päätin jo silloin, että kunhan kiireiltäni ehdin, kaivan kätköistäni ikivanhan käsinkirjoittamani piparkakkutaikinan ohjeen, jonka alkuperä on enää vain suuri mysteeri. Näin saan jouluksi varmasti maistuvia pipareita!


3dl hienoa sokeria
3dl tummaa siirappia
1rkl vaniljasokeria
2rkl kardemummaa
2rkl inkivääriä
4rkl kanelia
2rkl neilikkaa
350g voita
3 kananmunaa
12dl vehnäjauhoja
3tl ruokasoodaa



 Mittaa sokerit, siirappi ja mausteet kattilaan. Anna kiehua, kunnes seos on tasaista. Pilko voi neljään osaan ja laita palaset siirappiseoksen joukkoon. Sekoita seosta kunnes voi on sulaa ja "kadonnut" muiden aineiden joukkoon. Anna jäähtyä kunnes seosta voi koskettaa. Muista kuitenkin hämmentää välillä, jotta pintaan ei synny kalvoa.



Tässä välissä voit sekoittaa vehnäjauhon ja ruokasoodan keskenään.

Vatkaa kananmunat jäähtyneeseen seokseen. Lisää vielä jauhoseos vähän kerrallaan ja sekoita.



Parempaa taikinasta saat, kun annat sen muhia ja maustua jääkaapissa yön yli. Hyvät piparkakut syntyvätkin ajan kanssa! Kulhon päälle kannattaa kuitenkin laittaa kansi tai kelmua, jotta taikinan voimakkaat tuoksut ja maut eivät leviä jääkaapin muihin ruoka-aineisiin. Piparit paistuvat 200 asteessa reilut 5 minuuttia, joskus enemmän, piparin paksuudesta riippuen.


Huomista innolla odotellessa - tarkoituksena olisi tehdä piparkakkutalo. Siksipä viihdytän teitä tässä blogin lopussa kuvalla ensimmäisestä koskaan valmistamastani piparkakkutalosta. Huomenna nähdään, onko vuosien varrella tapahtunut kehitystä!


PS. Valmistuksessa käytetty kattila on muuten vanhempi kuin minä, ja se on äitini perua.